Normal_logo_unie_kbo

Tarieven voor dagbesteding en begeleiding zijn enorm gestegen, zo toonde de Volkskrant dinsdag aan. Directeur Manon Vanderkaa van de Unie KBO, de grootste ouderenorganisatie van Nederland: "Toegankelijkheid van de zorg komt in het geding. We weten dat ouderen hierdoor zorg mijden, met alle gevolgen van dien." De Unie KBO pleit voor het oormerken van zorgbudget, een maximumstijging voor de hoogte van de eigen bijdrage en compensatie van zorgkosten bij een laag inkomen. Dit meldt de Unie KBO.

Dagbesteding en begeleiding valt veel duurder uit sinds het is overgeheveld naar de gemeenten. Mensen met een indicatie wacht een bittere pil omdat zij in 2015 nog recht op dezelfde tarieven hadden als in eerdere jaren. In 2016 kan de eigen bijdrage voor dagbesteding voor hen stijgen. De regionale verschillen zijn bovendien groot. De meeste gemeenten hanteren de maximale periodebijdrage. Slechts een klein aantal, 20 gemeenten, gaat onder de maximum eigen bijdragen zitten.

Onacceptabel, aldus de Unie KBO. Vanderkaa: "Dagbesteding is van groot belang voor veel dementerende ouderen én hun mantelzorgers. Tot voor kort gold hiervoor geen eigen bijdrage, zo belangrijk vond de samenleving het. Inmiddels valt steeds meer zorg weg en moeten ook dementerenden steeds langer zelfstandig blijven wonen. Dagbesteding wordt alleen maar belangrijker voor dementerenden zelf en voor hun vaak overbelaste mantelzorgers. Juist deze vorm van zorg moet toegankelijk blijven. Dat kan niet als je de kosten ervoor zo hard laat stijgen!" 

De Unie KBO wil oormerken van het Wmo-budget, zodat gemeenten zorggeld ook echt uitgeven aan zorg en ondersteuning, zoals dagbesteding. Vanderkaa: "Een aantal gemeenten kiest al voor een betaalbare eigen bijdrage. Maar het Volkskrant-onderzoek bewijst wederom dat dat zeker niet overal gebeurt." Ook willen we een maximumstijging voor de hoogte van de eigen bijdrage. "Die stijgingen treffen bijvoorbeeld ouderen met een klein pensioen en wat spaargeld hard", licht Manon Vanderkaa toe. Een stijging van 14 euro per uur naar ruim 70 euro per uur is onverantwoord. En bovendien niet in lijn met de bezuinigingen, waarbij gemeentelijke budgetten met een kwart zijn gekort.

Onze derde oproep aan gemeenten is het compenseren van inwoners met een chronische ziekte en handicap en een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum. 

©Nationale Zorggids