Normal_aangepaste_woning

Seniorenwoningen moeten voldoen aan aparte en scherpe eisen voor brandveiligheid. Dat schrijft lector Brandpreventie René Hagen in een rapport van het Insituut Fysieke Veiligheid (IFV). Hij verwacht dat als er niets gebeurt het aantal ouderen dat omkomt bij een woningbrand de komende jaren zal verdubbelen. Dit meldt NOS.

Er zijn vier risicofactoren waarbij brand in seniorenwoningen kan ontstaan: roken, koken, elektrische apparatuur en elektrische kacheltjes. Hagen die verbonden is aan het IFV vindt dat de brandveiligheid moet verbeteren: “Niets doen is geen optie. Als we willen dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, heeft dat consequenties en zullen er maatregelen moeten genomen.” Ouderen zijn volgens hem kwetsbaarder voor brand en daarom is voorlichting over brandpreventie belangrijk.

In het rapport van Hagen staan diverse oplossingen. Zo kunnen er speciale sprinklerinstallaties bij de zuigkap geïnstalleerd worden, of rookmelders die een melding geven aan buren, hulpverlening of de brandweer. Daarbij zijn extra voorzieningen belangrijk door de verminderde mobiliteit van ouderen. “We hebben het in Nederland zo geregeld dat we ervan uitgaan dat mensen zelfstandig kunnen vluchten. Dat mensen in dertig seconden door rook kunnen vluchten. Dat kom neer op dertig meter, maar dat lukt ouderen niet. De mensen in seniorencomplexen wonen daar wel zelfstandig, maar zijn niet zelfredzaam.”

Hagen pleit voor extra veiligheidsmaatregelen en denkt dat een zelfde aanpak gehanteerd moet worden als bij ziekenhuizen, verpleeghuizen en gevangenissen. Dat deze maatregelen nog niet zijn genomen wijt hij aan het feit dat mensen langer zelfstandig blijven wonen, een nieuw fenomeen.

Het ministerie van Wonen geeft in maart een reactie op het rapport. 

©Nationale Zorggids