Normal_oudere-man-bejaarde-hand

Veel 65-plussers maken wel eens een ongelukkige val in huis. Door de balans te verbeteren met een virtueel spel voor de televisie, kunnen valincidenten mogelijk verminderd worden. Promovendus Mike van Driest van researchcentrum SPRTING/UMCG ontwikkelde een spel waardoor ouderen in hun eigen huis kunnen werken aan hun balans. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

Met het spel dat Van Driest ontwikkelde, worden 65-plussers op een speelse manier gemotiveerd om in beweging te komen. Het virtuele spel speelt zich af op de televisie, die hun bewegingen weergeeft. Het is de bedoeling dat de gebruiker voor de televisie schaatsbewegingen maakt. Via een camera worden deze bewegingen getoond op het televisiebeeld.

Ouderen kunnen met de schaatstocht hun balans en uithoudingsvermogen verbeteren. Mogelijk kan hierdoor ook het aantal valincidenten omlaag gebracht worden. Een groep 65-plussers heeft zes weken lang, drie keer per week een half uur voor de tv 'geschaatst'. Een deel van hen heeft ook daadwerkelijk hun balans verbeterd. Het spel werd enthousiast ontvangen door de testgroep, die soms zelfs meer schaatstochtjes maakte dan aanbevolen was.

Van Driest zal het virtuele spel eerst verder ontwikkelen. Hij hoopt het spel in de toekomst op de markt te kunnen brengen voor een breed publiek.

© Nationale Zorggids