Normal_noro-obi-1067476_960_720

Nederlandse ouderen hebben massaal hun hart laten spreken voor de vluchtelingen. Na de oproep voor de KBO-actie 'Een warm gebaar' gingen ze massaal sokken, sjaals, mutsen en truien breien om de vluchtelingen wat warmte te bieden. Gisteren vond in Utrecht de overhandiging plaats van ruim achthonderd breiwerken. Een record volgens Rode Kruis Nederland. De KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, zorgt samen met hen voor de verspreiding onder de vluchtelingencentra. Dat meldt Unie KBO. 

Directeur Manon Vanderkaa van de KBO is blij en ontroerd door de vele hartverwarmende inzendingen. “Het laat zien hoe ouderen zich het lot van de vluchtelingen aantrekken. Zij hebben vaak zelf in de oorlog ervaren hoe het is om te vluchten, honger en kou te hebben. Ik denk dat ze daarom zo massaal zijn gaan breien. Je ziet met hoeveel zorg ze dat hebben gedaan. Goed dat ouderen hiermee in al hun wijsheid en met al hun levenservaring een voorbeeld stellen.”

De KBO-directeur leverde gisteren persoonlijk meer dan 800 breiwerken -37 grote dozen vol- af bij het Rode Kruis in Utrecht. Daar was ook Nel Donkers, een actieve KBO-vrijwilligster uit Den Helder. Zij organiseerde de afgelopen maand breimiddagen waar meerdere dames samen gingen breien voor de actie. Deels met wol die anderen weer gedoneerd hadden. Maar liefst twaalf volle dozen breiwerken bracht ze mee voor de vluchtelingen. “Iedereen was blij om iets te kunnen doen”, vertelt Nel. De KBO-dames in Den Helder hebben ook al een nieuw plan bedacht: “Met de wol die nog over is, willen we vluchtelingen persoonlijk brei-les gaan geven. Ik denk dat ze dat heel fijn vinden.”

©Nationale Zorggids