Normal_ouderenzorg345

Ondanks het nauwe en sociale contact onderling, krijgen kwetsbare ouderen ook in dorpen vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, zo meldt de Volkskrant. 

Volgens 90 procent van de dorpelingen is het goed wonen in en dorp. Ouderen krijgen informele hulp van hun nabije omgeving, maar dat betekent niet dat ze voldoende hulp krijgen. 40 procent van de onderzochte 85-plussers zegt meer hulp nodig te hebben. SCP-onderzoeker Lotte Vermeij stelt in haar rapport dat informele hulp bij de meest kwetsbare ouderen, hoogbejaarde ouderen met een laag inkomen, vaak ontoereikend is. “Zij krijgen minder hulp dan ouderen met een gemiddeld of hoog inkomen en geven vaak aan dat zij geen behoefte hebben aan hulp van anderen. Deze combinatie zou kunnen duiden op een sociaal isolement”, schrijft Vermeij in haar rapport. De onderzoekster vermoedt dat een dorpsbewoner net zo gesteld is op zijn privacy als iemand die in een stad woont.

Voor praktische hulp zal een kwetsbare oudere niet snel om hulp vragen van zijn omgeving, mede omdat ze niets terug kunnen geven. Aan de andere kant wil een persoon die informele hulp kan verlenen zich niet opdringen. Vermeij stelt in haar rapport dat het nog maar de vraag is of ouderen op het platteland beter af zijn dan in de stad. “Veel dorpen bieden een warme, vertrouwde omgeving aan ouderen. Maar als vangnet voor de meest kwetsbaren is het niet betrouwbaar genoeg”, zo concludeert de onderzoeker.

©Nationale Zorggids