Normal_ouder_ziek_oud45

Hulpbehoevende ouderen nemen steeds vaker een vrouw uit Oost-Europa in dienst die de boodschappen voor hen doet, afwast en kookt. Deze vrouwen wonen bij de oudere in huis. Dit meldt Trouw.

Kleine zorgbureau's in Nederland kunnen in deze vraag voorzien. Ze merken dat ouderen hen steeds vaker vragen om een inwonende verzorger. De zorgbureau's denken dat deze toenemende vraag te maken heeft met het huidige overheidsbeleid. “Mensen zitten met de handen in het haar. Ouderen blijven gedwongen langer thuis wonen, thuiszorg wordt steeds duurder en kinderen hebben niet altijd tijd”, zegt Jacob van de Groep van zorgbureau Zorg zonder Grenzen. Zijn medewerkers komen voornamelijk uit Hongarije, Polen, Slowakije en Roemenie en werken voor het minimumloon.

Raymon van Ales is eigenaar van zorgbureau WWA&N en volgens hem zijn er voldoende voordelen voor ouderen om een dergelijke hulp in huis te nemen. “Sommigen liggen met een vieze luier in bed te wachten op de thuiszorg die maar een paar uur per dag aanwezig is. Met een hulp in huis is dat niet aan de orde.” Ouderen met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen met de hulp waar deze zorgbureau's in voorzien drie tot vier keer meer zorg ontvangen dan wanneer zij dat met de gevestigde thuishulp in Nederland moeten doen. 

©Nationale Zorggids