Normal_insuline_syringe

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag en dit jaar is het 90 jaar geleden dat de eerste succesvolle insulinebehandeling werd uitgevoerd. Dat meldt Medical Facts.

Insuline heeft gezorgd voor een enorme verbetering van de levensverwachting en -kwaliteit van patiënten met diabetes. Voor de komst van insuline was de enige medische oplossing een extreme hongerkuur, waar de meeste patiënten al snel (bij diabetes type 1) of na verloop van tijd (bij diabetes type 2) uitgemergeld kwamen te overlijden.

Wereldwijd, dus ook in Nederland, neemt het aantal diabetici snel toe. Als de groei zo doorgaat, zullen volgens het Diabetes fonds in 2025 ruim 1,3 miljoen Nederlanders de diagnose diabetes hebben.

Zonder behandeling kan diabetes leiden tot ernstige lichamelijke gevolgen, waaronder onder meer hart- en vaatziekten, blindheid en nierfalen. Bij diabetes type 1 is insuline onmisbaar om te kunnen overleven en wordt het idealiter vier keer per dag ingespoten om het optimale evenwicht te vinden. Bij diabetes type 2 wordt overgestapt naar insuline wanneer orale antidiabetesmedicijnen niet langer in staat zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

© Nationale Zorggids