Normal_euro_geld_betalen_consument

(Novum) - De persoonsgebonden financiering in de zorg moet worden afgeschaft. Door de zorg te financieren op basis van de benodigde zorg en personeel wordt de kwaliteit verbeterd. Daar heeft de SP woensdag voor gepleit tijdens het debat over de Wet langdurige zorg, die vanaf volgend jaar de zorg voor de meest kwetsbare groepen moet gaan regelen.

"Het is echt een fabel dat de keuzevrijheid in de zorg vergroot door een bedrag aan mensen te hangen", zei SP-Kamerlid Renske Leijten. "We moeten af van de persoonsgebonden financiering. We moeten de zorg financieren op basis van groepsgrootte, zorgzwaarte en noodzakelijke personeelsbezetting."

Concreet betekent het dat instellingen per locatie moeten worden gefinancierd. Zo komt volgens Leijten de zorg weer centraal te staan. Het is maar de vraag of hulpbehoevenden de regie over de zorg het best zelf kunnen regelen, via de eigen rekening, betoogde Leijten. Momenteel wordt veel zorg geregeld via het zogenoemde persoonsgebonden budget (pgb). Hiermee kunnen mensen zelf de zorg inkopen die zij nodig hebben.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) reageert later op de dag. Hij verdedigt dan zijn wetsvoorstel dat als uitgangspunt heeft mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daarmee denkt Van Rijn flink wat geld te kunnen besparen. De wet vervangt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Hiermee wordt de zorg geregeld voor mensen die dat 24 uur per dag nodig hebben.