Logo_njilogotriplep150_nederlands_jeugdinstituut_nji_logo

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) heeft een rapport uitgebracht over opvoedproblemen van verstandelijk beperkte ouders. Deze ouders bevinden zich door hun chronische beperking in een kwetsbare positie. In het rapport wordt onder andere beschreven tegen welke opvoedproblemen deze ouders aanlopen, hoe de omgeving ondersteuning kan bieden en wat het voor kinderen betekent om een ouder te hebben met een verstandelijke beperking. Dat meldt het NJI.

In het rapport staat onder andere dat de kinderen van verstandelijk beperkte ouders een veelheid aan fysieke als psychische problemen kennen. Het rapport, dat aan een overzichtsstudie van de Raad voor de Kinderbescherming refereert, spreekt over depressies, zelfmoordneigingen, gedragsproblemen, politiecontacten, detentie, echtscheiding en mishandeling in de jeugd.

Dat de ouder met een beperking moeilijkheden heeft met de opvoeding heeft een aantal oorzaken. Zo spreekt het rapport van het NJI over sociaal-emotionele problemen. “Deze ouders kunnen zich moeilijker inleven in anderen, inclusief hun kinderen. Daardoor verlopen overleg, feedback en conflictoplossing minder vlot”, staat in het rapport. Ook hebben deze ouders een beperkt taalvermogen. “Zij hebben minder taalgevoel, de nuance ontgaat ze veelal. Daardoor kunnen zij zich niet altijd goed uiten en begrijpen zij anderen soms verkeerd.”

© Nationale Zorggids