Normal_hersenen_8777

Epilepsiepatiënten blijken vaak ook een psychiatrische aandoening te hebben. De combinatie van beide aandoeningen leidt tot een verhoogd risico op voortijdig overlijden, blijkt uit bevolkingsonderzoek in Zweden. Dit meldt GGZ Nieuws.

Zweedse wetenschappers gingen van bijna 70.000 epilepsiepatiënten, geboren tussen 1954 en 2009, na op welke leeftijd zij overleden, wat de doodsoorzaak was en of de patiënten naast hun epilepsie ook psychiatrische klachten hadden. De resultaten vergeleken zij met sekse- en leeftijdsgenoten uit de gehele bevolking.
 
Uit het onderzoek blijkt dat epilepsiepatiënten veel vaker psychiatrische problemen hebben dan gezonde mensen (40 procent tegenover 10 procent). Vooral depressie en alcohol- of drugsverslaving komen vaker voor. Tijdens follow-up onderzoek, dat gemiddeld negen jaar duurde, overleed 8,8 procent van de mensen met epilepsie. In de controlegroep lag het sterftecijfer op 0,7 procent.
 
Afgezien van ziektes die direct in verband worden gebracht met epilepsie, zoals neurologische aandoeningen of een hersentumor, overlijden epilepsiepatiënten vaak door een externe oorzaak zoals een ongeval, zelfmoord of drugsoverdosis. Van de patiënten die door een onnatuurlijke oorzaak overlijden, lijdt driekwart ook aan een psychiatrische aandoening. Bij meer dan de helft is sprake van verslaving aan verdovende middelen. De kans op vroegtijdig overlijden is overigens ook voor epilepsiepatiënten zonder psychiatrische aandoening hoger dan bij de controlegroep. 
 
© Nationale Zorggids