Normal_adhd

Mensen met ADHD hebben over het algemeen een kleiner hersenvolume dan gemiddeld. Ook bij broers en zussen van mensen met ADHD is het hersenvolume iets kleiner, terwijl zij geen ADHD hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc, meldt deze organisatie. 

De onderzoekers van het Radboudumc analyseerden samen met onderzoekers van het VUmc en UMCG ruim 300 hersenscans van mensen met ADHD. Deze hersenscans werden vergeleken met hersenscans van 150 mensen zonder ADHD, maar bij wie een broer of een zus wel ADHD heeft. Daarnaast fungeerde een groep van 200 mensen zonder ADHD (in de familie) als controlegroep.

“Toen we de hersenen van de verschillende groepen met elkaar vergeleken zagen we een duidelijk verschil”, zegt onderzoekster Corina Greven van de afdeling psychiatrie van het Radboudumc. “Vergeleken met de controlegroep, hebben mensen met ADHD hersenen die gemiddeld ruim twee procent kleiner zijn. Dit verschil zien we niet alleen bij de kinderen, maar ook bij de adolescenten en jong volwassenen met ADHD.”

Daarnaast tonen de onderzoekers verschillen in ontwikkeling van bepaalde onderdelen van het brein aan. “Op jonge leeftijd zagen we dat het volume van de basale ganglia, een deel van de hersenen dat belangrijk is voor het uitvoeren van bewegingen, kleiner is bij mensen met ADHD dan bij mensen in de controlegroep. Op oudere leeftijd waren de basale ganglia kleiner in de controlegroep, maar groter in de ADHD groep en bij de broers en zussen zonder ADHD. Mogelijk is dit een factor die aangeeft of iemand genetisch gevoelig is voor het ontwikkelen van ADHD.”

© Nationale Zorggids