Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Neuropsychologen hebben beschreven hoe het kan dat iemand met een depressie niet in staat is om ergens van te genieten. Dit zou komen doordat de voorhoofdsschors bij sommigen veel te streng is voor het beloningssysteem. Dat schrijven de onderzoekers in Science, meldt EOS Wetenschap. 

Wanneer het een persoon niet lukt om waardering op te brengen voor leuke dingen in het leven, dan spreken psychiaters van 'anhedonie'. Deze aandoening komt vooral voor onder mensen met een depressie. Bovendien is anhedonie één van de kenmerken van schizofrenie.

In een reeks experimenten hebben de Amerikaanse wetenschappers de genen van bepaalde hersencellen zo gewijzigd dat ze onder invloed van gekleurd licht aan- en uitgeschakeld konden worden. Daarnaast registreerden ze voor het eerst de hersenactiviteit van ratten die bij bewustzijn waren, zodat ze zeker wisten met welk gedrag de activiteit overeenkwam.

De onderzoekers concluderen uiteindelijk dat de voorhoofdsschors, die er doorgaans voor zorgt dat we onze zelfcontrole behouden en onszelf niet volledig verliezen in het genot, bij sommigen veel te streng is voor het beloningssysteem. 

© Nationale Zorggids