Logo_nuchterverstand

Tien gemeenten uit de regio Utrecht hebben op 4 december 2014 het Convenant Nuchter Verstand ondertekend. Hiermee hebben de partijen vastgelegd dat ze in de regio zullen samenwerken aan het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik onder minderjarige jongeren. Dit meldt de gemeente Lopik.

Deelnemende partijen zijn gemeente De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Woerden, Oudewater, Montfoort, Nieuwegein, Houten, Lopik, IJsselstein, Vianen en GGD regio Utrecht. Het project Nuchter Verstand is in 2008 gestart in De Ronde Venen. In 2011 is deze gemeente gaan samenwerken met vier andere gemeenten in haar regio: Stichtse Vecht, Woerden, Oudewater en Montfoort. Nu haken ook de vijf andere gemeenten in regio Lekstroom aan: Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Lopik en Houten.

Jongeren gebruiken alcohol en drugs ook buiten hun eigen woonplaats, omdat ze bijvoorbeeld in een andere gemeente naar school gaan, uitgaan of sporten. Met de regionale aanpak wordt de preventie en handhaving effectiever, omdat jongeren in de wijde omgeving te maken krijgen met dezelfde maatregelen. Binnen de tien gemeenten worden jongeren, ouders, scholen, sportverenigingen, de horeca en opsporingsambtenaren (boa’s) betrokken bij dit project.

In maart 2015 gaat de landelijke campagne IkPas van start. Tijdens deze campagne worden volwassenen en met name ouders uitgedaagd om 30 dagen geen alcohol te drinken. Het doel van de campagne is dat ouders zich bewust worden van hun eigen drinkgedrag en de voorbeeldfunctie die zij hebben voor jongeren.

© Nationale Zorggids