Kaas

AMSTERDAM (Novum) - Kazen van de Franse fabrikant Fromagerie de Jussac worden uit de handel gehaald, nadat uit een controle van het bedrijf is gebleken dat ze de schadelijke bacterie listeria kunnen bevatten. In Nederland zijn ongeveer tienduizend van de kazen op de markt gekomen. Dat meldt het Voedingscentrum zaterdag.

Voor zover bekend zijn er in Nederland geen mensen ziek geworden na het eten van deze kaas. De kazen zijn in Nederland verkocht bij de supermarkten Emté, Jumbo, de groothandel Sligro en bij kaasspeciaalzaken.

Het gaat om de kazen Brique lait de vache, Brique lait de brebis, Brique lait de chèvre, Mini briques panachées en Gerbizon, die naar Nederland zijn gekomen via de Belgische importeur Dupont. De mogelijk besmette kazen hebben houdbaarheidsdata van 28 december dit jaar tot en met 19 februari volgend jaar.

Consumenten die de kazen in huis hebben, wordt aangeraden deze weg te gooien. Een besmetting met de bacterie kan gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen. Mensen die de kazen hebben gegeten en daarna ziekteverschijnselen zoals koorts of hoofdpijn hebben gekregen, wordt aangeraden hun huisarts te raadplegen. Ziekte door de bacterie kan tot acht weken na consumptie optreden.