Visolie, omega-3

AMSTERDAM - Patiënten met kanker vallen vaak af. Dat komt vaak niet alleen doordat de ziekte het immuunsysteem en de stofwisseling ontregelt, maar ook door een verminderde eetlust. Promovenda Barbara van der Meij van het VU medisch centrum in Amsterdam ontdekte dat patiënten in de strijd tegen het afvallen mogelijk baat hebbenn bij een visoliedieet.

De diëtiste zocht met een literatuurstudie uit wat de effecten zijn van voeding met extra omega-3 vetzuren uit visolie bij deze patiëntengroep. Daarbij keek zij naar gewichtsverlies, kwaliteit van leven, complicaties en overlijden. Hieruit bleek dat extra omega-3 vetzuren weliswaar positieve effecten hebben op zowel lichaamskracht als kwaliteit van leven, maar niet op gewichtsverlies en overlijden.

Die uitkomsten zijn echter deels tegenstrijdig met die van haar eigen onderzoek, waarin zij het effect van omega-3 vetzuren uit visolie onderzocht bij patiënten met longkanker tijdens chemoradiotherapie. De twintig patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren gebruikten, bleken minder af te vallen en minder spiermassa te hebben verliezen dan de twintig patiënten die een placebo-drinkvoeding kregen. Tevens was de omega-3-groep aan het einde van de chemoradiotherapie actiever en rapporteerde die een betere kwaliteit van leven.

Om te kijken of visolie daadwerkelijk een positieve bijdrage kan leveren aan de verbetering van de conditie en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker pleit Van der Meij voor een grootschaliger onderzoek. Er staat inmiddels een onderzoeksprojectplan klaar naar de effecten van extra voeding, gecombineerd met training door een fysiotherapeut, speciaal voor kankerpatiënten.

Barbara van der Meij promoveert overmorgen op dit onderwerp aan het VU medisch centrum.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz