Chlamydia

AMSTERDAM (Novum) - Een agressieve variant van de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia rukt op onder homomannen. Vorig jaar was sprake van meer dan een verdubbeling van het aantal LVG-infecties van 51 naar 116, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van jaarcijfers van de Amsterdamse soa-polikliniek die binnenkort bekend worden gemaakt.

Van de mannen die zich vorig jaar lieten testen, bleek ruim een procent de agressieve chlamydia-variant onder de leden te hebben. Ook bij heteroseksuele mannen zouden inmiddels besmettingen zijn vastgesteld. Daardoor gaat de verspreiding van de soa vermoedelijk nog sneller verlopen.

LVG dringt via het slijmvlies de lymfebaan binnen, waardoor lymfevaten kapot kunnen gaan waardoor geen vocht meer kan worden afgevoerd. In de darmen kunnen daarnaast vernauwingen optreden. Na een besmetting ontstaan wondjes, waardoor makkelijker andere soa's als hiv kunnen worden overgedragen. Mogelijk dat daardoor het aantal gevallen van hepatitis C onder Amsterdamse homo's is gestegen.

Een kwart van de geïnfecteerden merkte overigens niets van de soa, die goed te behandelen is met antibiotica.