Medicijnen, pillen

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Medio vorig jaar werd het Apotheek Service Punt (ASP) in het IJsselland Ziekenhuis geopend. Het punt zorgt ervoor dat de medicatie van alle patiënten op het moment van opname in het ziekenhuis correct in het systeem staat. Na een pilot van drie maanden is het ASP nu ook in de avond en het weekend beschikbaar voor de patiënten die met spoed worden opgenomen.

Door de apothekersassistent worden eerst de medicatiegegevens bij de thuisapotheek uit het systeem opgevraagd. In 85 procent van de gevallen is de betreffende apotheek hierop aangesloten. Daarna gaat de assistent met een laptop naar de patiënt op de afdeling Spoedeisende Hulp of de verpleegafdeling om de medicatie die iemand thuis al gebruikt correct in het systeem te zetten.

De medicatieveiligheid in het ziekenhuis wordt hiermee verder verhoogd en fouten worden voorkomen. Bovendien waarderen patiënten het contact met de apothekersassistent, omdat zij zich, met name na een spoedopname, vaak zorgen maken over hun medicijnen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz