Vaccinaties

AMSTERDAM - Te vroeg geboren baby's die een vaccinatie krijgen tegen het RS-virus, dat luchtweginfecties veroorzaakt die op verkoudheid lijken, zullen minder snel last krijgen van ademhalingsproblemen. Dat meldt het ANP.

De vaccinatie leidt er niet alleen toe dat de kinderen gedurende hun babytijd minder vaak opgenomen hoeven worden in het ziekenhuis, maar dat zij op latere leeftijd ook minder problemen met hun luchtwegen krijgen, zoals een piepende ademhaling. Van de vele baby's die momenteel het virus oplopen, wordt één procent in het ziekenhuis opgenomen. Dat maakt het virus de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname onder baby's.

Uit een onderzoek, waarbij 429 vroeg geboren kinderen een injectie tegen het RS-virus of een placebo kregen, kwam naar voren dat ouders van kinderen die de vaccinatie kregen veel minder ademhalingsproblemen rapporteerden dan de controlegroep. Ook werd van de kinderen die gevaccineerd werden slechts 0,9 procent in het ziekenhuis opgenomen met een RS-infectie, tegen 5,1 procent van de baby's in de controlegroep.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem