Artsen zonder Grenzen AzG

(Novum/AP) - In een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan zijn zware vernielingen aangericht. Het ziekenhuis in Pibor in de deelstaat Jonglei is onbruikbaar geworden, waardoor honderdduizend mensen verstoken zijn van medische zorg.

De medische hulporganisatie liet vrijdag weten dat de vernielingen in het afgelopen weekeinde moedwillig en systematisch zijn aangericht. "Medicijnvoorraden zijn vernietigd en tenten waar de medicijnen waren opgeslagen zijn gescheurd en afgebroken. Het ziekenhuis is geplunderd en zelfs de elektriciteitskabels zijn doorgeknipt en van de muur gerukt", zegt Richard Veerman, coördinator van Artsen zonder Grenzen voor de hulpprojecten in Zuid-Sudan.

Het ziekenhuis in Pibor is het enige in het gelijknamige district. Het dichtstbijzijnde alternatief ligt 150 kilometer verder.

Artsen zonder Grenzen laat in het midden door wie de vernielingen zijn aangericht. De groep merkt op dat in het ziekenhuis regeringssoldaten zijn behandeld en dat er in het district is gevochten tussen het regeringsleger en rebellen onder leiding van David Yau Yau. De regering beschuldigt Sudan ervan Yau Yau met wapens te ondersteunen.

Het is volgens Artsen zonder Grenzen al de zesde keer in twee jaar tijd dat een medische voorziening van de groep in Jonglei doelwit is van plundering of vernieling. Vorige maand schortte AzG de werkzaamheden in Pibor op na bedreigingen en intimidaties aan het adres van medewerkers en patiënten. Een team stond op het punt het werk te hervatten toen de laatste vernielingen plaatshadden. Artsen zonder Grenzen roept alle strijdende partijen op onpartijdige medische zorg aan mensen in nood niet in de weg te staan.