Zoutgehalte eten

(Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is vooralsnog niet van plan om in de wet vast te leggen dat het zoutgehalte in voedingsmiddelen omlaag moet. Dat heeft Schippers donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

Schippers wil het aan de voedingsindustrie zelf overlaten om het zoutgehalte terug te brengen, ook al vindt een Kamermeerderheid dat dat tot nu toe niet genoeg oplevert. PvdA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren vinden dat Schippers maatregelen moet nemen. Ze moet gaan werken aan een wet waarmee de voedingsindustrie kan worden gedwongen minder zout te gebruiken.

"Het is allemaal te vrijblijvend", zei SP-Kamerlid Renske Leijten over de initiatieven om de voedingsindustrie via zelfregulering tot minder zoutgebruik te bewegen. "Gaat de minister haar belofte waarmaken dat ze optreedt als er niets gebeurt?" informeerde ook PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert.

Volgens Schippers gebeurt er wel degelijk veel. "De sector kan aantonen dat er behoorlijke stappen worden gemaakt", stelde de minister. Wel vindt ze dat in meer producten het zoutgehalte omlaag moet, en dat voor consumenten duidelijker wordt wat er op dit gebied gebeurt. Schippers wil een 'platform' oprichten dat hiervoor moet zorgen.

Een wettelijke norm is er nu alleen voor brood. Die norm is vastgesteld door het kabinet op voorstel van de sector. Eerder deze maand beloofden supermarkten en de vleesindustrie dat het zoutgehalte in worst en vleeswaren met tien procent omlaag gaat.