Normal_kindermisbruik_oog

(Novum) - Slachtoffers van een verkrachting of aanranding kunnen straks in tien grote steden terecht bij een speciaal centrum waar artsen, politie en hulpverleners nauw samenwerken. Binnen twee jaar moet een landelijk netwerk van de grond zijn gekomen, schrijft het AD maandag.

In Utrecht is sinds 2012 al een Centrum Seksueel Geweld. Ook Nijmegen en Maastricht kregen daarna een 'rape centre'. Leeuwarden en Leiden krijgen er in mei een. In 2015 moet er in tien steden een centrum zijn.

Bij de centra kunnen slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk op één plek medische en psychische hulp krijgen. In Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten bestonden de 'rape centres' al langer.

Verkrachte en aangerande meisjes zoeken in Nederland gemiddeld pas na een jaar hulp. Ze wachten uit schaamte en angst om niet geloofd te worden. In landen met een opvangcentrum zoeken vrouwen eerder hulp na seksueel geweld. Bij het Centrum Seksueel Geweld in Utrecht kwamen de afgelopen twee jaar achthonderd slachtoffers.