Logo_miskraam_mmc_eindhoven

Vrouwen die te maken krijgen met een miskraam waarbij een curettage is gewenst, hebben in het Máxima Medisch Centrum (MMC) nu de mogelijkheid om deze te laten uitvoeren onder sedatie, ook wel bekend als 'roesje'. Patiënten blijken sneller te herstellen na de ingreep, die hierdoor ook minder belastend is. Dat meldt het MMC.

Het ziekenhuis is in de regio Eindhoven het eerste ziekenhuis dat curettage onder een roesje aanbiedt. Volgens gynaecoloog Erik Boss is curettage met een roesje voor de patiënt minder belastend dan met algehele narcose, zoals voorheen gebruikelijk was. De ingreep duurt nu slechts vijf tot tien minuten en de patiënt kan een uur later alweer naar huis. Voorheen verbleven zij een dag in het ziekenhuis om te herstellen van de behandeling en de narcose. 'Een miskraam is al verdrietig genoeg, daarom is het goed dat op deze manier de patiënt snel weer in haar eigen vertrouwde omgeving thuis is', aldus Boss.

Bij een miskraam gaat er in de eerste vier maanden van de zwangerschap iets mis met de aanleg van het embryo. Daardoor komt het niet tot ontwikkeling of groeit het niet verder door. Om de miskraam te laten plaatsvinden kan onder andere gekozen worden voor curettage. Dit is een kleine ingreep, waarbij de baarmoederholte via de vagina wordt schoongemaakt met een dun zuigslangetje (vacuümcurette) of met een soort lepeltje (curette).

© Nationale Zorggids