Normal_homos

Het aantal gevallen van anuskanker blijkt in de afgelopen twintig jaar flink te zijn gestegen. Met name onder homoseksuele mannen met hiv komt de ziekte steeds vaker voor. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC in Amsterdam, waarvan de resultaten vandaag bekend werden. Dat meldt Trouw.

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de mannen die seksueel contact heeft mannen die besmet zijn met hiv, een voorstadium van anuskanker heeft. Bij dertig tot vijftig procent van deze patiënten gaat het om een matig tot ernstig voorstadium. Een voorstadium kan leiden tot anuskanker en verdient behandeling.

De ziekte is een gevolg van een besmetting met het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus (HPV) dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt. Volgens onderzoeker Olivier Richel is het aantal gevallen van anuskanker toegenomen sinds hiv een chronische ziekte is geworden. Bij hiv-patiënten kan een HPV-besmetting door een verzwakte afweer sneller leiden tot anuskanker of een voorstadium ervan.

Richel pleit voor het opzetten van een screeningsprogramma voor deze groep mannen op een zelfde manier zoals dit gebeurt bij vrouwen. In Nederland krijgen vrouwen vanaf dertig jaar elke vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje, met als doel baarmoederhalskanker of een voorstadium ervan op te sporen. Sinds 2009 worden meisjes vanaf twaalf jaar ingeënt tegen HPV. Het AMC onderzoekt of een vaccin ook effectief zou kunnen zijn bij homoseksuele mannen met hiv.

Olivier Richel promoveert op 28 maart op zijn onderzoek.

© Nationale Zorggids