Normal_5098588856_d57c038915_o

De Mammaprint, een genentest die kan bepalen hoe groot de kans op uitzaaiingen is bij borstkanker, blijkt tot 25 jaar na de diagnose te kunnen voorspellen hoe agressief een tumor is. Eerder werd aangenomen dat de voorspellingsduur 5 jaar was. Een nieuwe test wijst uit dat deze periode veel langer is. Dit meldt de Telegraaf naar aanleiding van een artikel in wetenschappelijke tijdschrift Breast Cancer Research and Treatment.

Op de Europese Borstkanker Conferentie die afgelopen week in Glasgow werd gehouden werd een studie gepresenteerd die aantoonde dat de MammaPrint het risico op uitzaaiing tot 25 jaar na de diagnose kan voorspellen. Eerder werd altijd aangenomen dat dit 5 jaar was. In de studie werd het tumorweefsel van 295 patiënten die tussen 1984 en 1995 gediagnosticeerd werden met borskanker bekeken. De patiënten waren op dat moment allemaal jonger dan 53 jaar. De gemiddelde voorspellingsduur die uit de test naar voren kwam was 18,5 jaar. De uitersten van de resultaten lagen echter tussen de 15 en 25 jaar.
 
De MammaPrint is een moleculaire test die uit kan sluiten of de kans op uitzaaiing 'hoog' of 'laag' is. De test kan dit voorspellen door in het tumorweefsel 70 genen die gerelateerd zijn aan kanker te analyseren. Eerder onderzoek toonde al aan dat de test dusdanig betrouwbaar was dat dames die een 'laag' als uitslag kregen geen chemotherapie hoeven te krijgen om veilig te zijn. 
 
© Nationale Zorggids