Logo_santeon_logo_website

Hoewel de kwaliteit van zorg in Nederland in vergelijking met andere landen relatief hoog is, is er in de zorg bij kanker nog veel te verbeteren. Dat is het oordeel van Santeon, het samenwerkingsverband van zes topklinische ziekenhuizen.

Santeon is een Nederlandse ziekenhuisketen van zes ziekenhuizen, namelijk het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Martini Ziekenhuis in Groningen. Deze ziekenhuizen werken op tal van terreinen intensief samen om sneller tot betere zorg voor patiënten te komen. Kennis en ervaring worden gedeeld door medisch specialisten die bij elkaar ‘in de keuken’ kijken. 'Als een ziekenhuis op een bepaald aspect van bijvoorbeeld de borstkankerzorg beter scoort dan de andere ziekenhuizen, dan adopteert de rest dat als best practice', zegt borstkankerchirurg Yvonne van Riet van het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven.

Met name de zorg bij borstkanker is door de samenwerking verbeterd. In veel andere ziekenhuizen moet een patiënt na een borstsparende operatie vaak opnieuw een traject in met een plastisch chirurg om de borst te reconstrueren. Dat is in een Santeon ziekenhuis niet nodig omdat de plastisch chirurg van begin af aan onderdeel uitmaakt van het multidisciplinaire behandelteam. Verder hebben de zes ziekenhuizen als best practice doorgevoerd dat patiënten met borstkanker één aanspreekpunt hebben gedurende het hele zorgtraject. Daardoor hebben patiënten iemand op wie ze elk moment in het behandeltraject terug kunnen vallen; iemand die hun verhaal kent, en direct kan inspelen op vragen of behoeften.

Voor het komende halfjaar verwachten de zes ziekenhuizen te realiseren dat vrouwen met verdenking op borstkanker in alle Santeon ziekenhuizen binnen een dag terecht kunnen voor diagnostisch onderzoek. Ook voor prostaat-, long-, en darmkanker worden de komende tijd best practices in alle zes de ziekenhuizen ingevoerd.

© Nationale Zorggids