Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Twee islamitische studentes Geneeskunde hebben een klacht ingediend tegen het Erasmus MC in Rotterdam. Het universitair medische centrum weigerde de studentes vrijstelling te geven van een praktijkonderdeel waartegen zij bezwaar hadden vanwege hun geloof. Dit meldt Parool.

Als onderdeel van de praktijkles moeten studenten Geneeskunde lichamelijk onderzoek uitvoeren bij medestudenten. De twee moslimstudentes hadden er bezwaar tegen dat ze ook een mannelijke studiegenoot toegewezen konden krijgen die het lichamelijk onderzoek bij hen zou moeten uitvoeren. Beide studentes vroegen om vrijstelling van het onderdeel maar het Erasmus MC wees dit verzoek af. Daarom hebben de studentes nu een klacht ingediend bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs in Den Haag.
 
Het Erasmus MC is niet geneigd overstag te gaan en houdt vol dat de praktijkles een essentieel onderdeel vormt van de opleiding, ook al voelen sommige studenten zich er ongemakkelijk bij.“Het is belangrijk dat studenten geneeskunde niet alleen kennis opdoen uit boeken. De studenten moeten ook ervaren hoe een onderzoek voelt voor een patiënt. Dat bevordert het begrip en inzicht”, zegt David Drexhage, woordvoerder van het Erasmus MC. De studentes hadden bovendien kunnen weten dat dit onderdeel verplicht is tijdens de opleiding, zegt Drexhage, want dat is bij de inschrijving al bekend.
 
Een van beide studentes heeft het praktijkonderzoek alsnog afgerond maar heeft toch samen met haar medestudente een aanklacht ingediend omdat zij de beslissing voor haar geloofsgenoten wil aanvechten. Naar verwachting zal het College van Beroep over zes weken uitspraak doen over de kwestie.
 
© Nationale Zorggids