Normal_wijn_alcohol_drank_drinken

Uit een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat Nederlanders die per dag meer dan 4,5 glas met alcohol drinken een hoger risico hebben op leverkanker. Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker is in Nederland in tien jaar tijd verdubbeld. De overlevingskans van leverkankerpatiënten is klein. Slechts 15 procent is vijf jaar na de diagnose nog in leven. Dit meldt Metro.

Uit het nieuwe rapport wordt voor het eerst meer duidelijk over de hoeveelheid alcoholconsumptie waarbij het risico op leverkanker toeneemt. Het gaat om 4,5 standaardglas per dag, met 10 gram pure alcohol per glas. Het rapport is gebaseerd op een grootschalige analyse van wereldwijde onderzoeken naar voeding, leefstijl en leverkanker. Er zijn in totaal 34 studies geanalyseerd met gegevens van ruim acht miljoen mensen. De nieuwe inzichten moeten leiden tot minder nieuwe leverkankerpatiënten, hoopt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Want krijgt iemand de diagnose leverkanker, dan zijn de overlevingskansen gering. De oorzaak daarvan is dat leverkanker vaak pas in een laat stadium ontdekt wordt. Slechts 15 procent van de patiënten die de diagnose leverkanker krijgen, is na vijf jaar nog in leven. Alleen bij alvleesklierkanker is de kans op overleving kleiner.

Verlaging van de alcoholconsumptie verkleint het risico op leverkanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadt daarom mannen aan om maximaal twee glazen per dag te drinken en vrouwen één glas per dag.

© Nationale Zorggids