Normal_pillen_fluoxetine_antidepressiva

De werking van antidepressiva tegen angststoornissen worden overschat. Dat komt doordat wetenschappers overdreven positieve resultaten over de werking van deze medicijnen publiceren en negatieve vaak niet. Hierdoor ontstaat er een onduidelijk beeld over de werking van de antidepressiva. Dat blijkt uit een onderzoek van Annelieke Roest van het Universitair Medisch Centrum (UMCG), meldt dit ziekenhuis. 

Roest onderzocht welke studies die werden aangemeld bij de Amerikaanse overheidsinstelling Food and Drug Administration (FDA) ook in de wetenschappelijke literatuur terecht kwamen. Zij concludeert dat vrijwel alle studies waarover FDA-rapporten een positieve werking van de medicatie melden, ook in de wetenschappelijke literatuur terecht kwamen. Een groot deel van de studie met een negatieve werking van de medicatie, kwam niet in de literatuur.

Sommige wetenschappers probeerden aan een negatieve uitkomst toch een positieve draai te geven. Soms stond in het artikel omschreven dat een medicijn niet werkt, maar in de samenvatting stond geschreven dat de medicatie wel werkt. Dit komt volgens Roest door het feit dat positieve resultaten meer wetenschappelijke aandacht krijgen. Daarnaast leiden de positieve publicaties tot hogere verkoop van medicijnen.

© Nationale Zorggids