Normal_student_moe_lui_slapen

Een slecht dagnachtritme kan leiden tot gewichtstoename en vervolgens tot obesitas. Dat komt doordat 'bruin vet' minder actief is door het verstoorde ritme. Dat schrijven onderzoekers uit Leiden deze week, meldt De Volkskrant. 

Het lichaam heeft twee soorten vet, namelijk bruin en wit vet. Het bruine vet is nodig om het witte te verbranden. Onder andere vetzuren worden dan omgezet in lichaamswarmte. De onderzoekers uit Leiden bestudeerden de activiteit van het bruine vet bij muizen, door de muizen in drie groepen te verdelen. De eerste groep verbleef wekenlang twaalf uur per dag in een verlichte omgeving. De tweede groep leefde zestien uur in licht en de derde groep 24 uur. De muizen kregen allemaal evenveel te eten.

De laatste groep verkreeg duidelijk meer wit vet dan de eerste groep, concluderen de onderzoekers. Dit komt omdat de bruine vetten minder actief zijn. “Onze biologische klok heeft een functie”, zegt medeonderzoekster Rosa van den Berg. “Het bereidt ons energieverbruik voor op het komende seizoen. Kortere dagen duiden op koude winters, waarbij we onszelf warm moeten houden. Door alle lichtvervuiling van tegenwoordig denkt ons lichaam dat het zomer is.” Daardoor gaat het energieverbruik omlaag en dus is het bruine vet rustiger.

Volgen Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid aan de universiteit van Maastricht, is het een goed uitgevoerd onderzoek, maar niet één op één door te trekken naar de mens. Daarnaast is het volgens hem onduidelijk wat lichtvervuiling doet met de activiteit van het bruine vet. De muizen leefden namelijk in een voor hen lage temperatuur van 22 graden, waardoor hun energieproductie hoog is en ze dus veel bruin vet aanmaken. 

© Nationale Zorggids