Normal_donor

De overheid gaf in de looptijd van het Masterplan Orgaandonatie (2008-2014) zeker twintig miljoen euro uit om Nederlanders zich als donor te laten registeren. Dit blijkt uit de documenten in handen van de stichting 2 Miljoen Handtekeningen. Eén nieuwe geregistreerde in het Donorregister kostte het ministerie de afgelopen zeven jaar minstens 29,50 euro. Dat meldt de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen. 

Bij de start van het Masterplan Orgaandonatie waren de verwachtingen hoog gespannen. Toenmalig minister Klink stelde extra budget beschikbaar voor de voorlichting en de werkwijze in de ziekenhuizen. Wat de minister, daarin gesteund door de Tweede Kamer, beslist niet voorstond was uitvoering van het belangrijkste advies in het Masterplan, te weten wijziging van het huidige vrijblijvende beslissysteem. Nu, zeven jaar na de start van het Masterplan Orgaandonatie is de conlusie dat de stand van zaken, ondanks de vele extra miljoenen, onveranderd is. Het totaal aantal geregistreerden in het Donorregister is de afgelopen zeven jaar nauwelijks toegenomen en de lijst van mensen die wachten op een orgaan is nog steeds hoog. Wel vindt het ministerie van VWS dat het 'best wel' goed gaat. Cijfers wijzen echter anders uit, aldus de stichting.

Vanaf 1998 kan elke Nederlander zelf de keuze (ja, nee of familie beslist) registreren. In dat eerste jaar legde 37 procent van de Nederlanders deze keuze vast. Nu, zestien jaar later, is dit registratiepercentage slechts gestegen tot 42 procent. Een stijging van 5 procent, terwijl in de tussentijd de spraakmakende BNN Donorshow, talloze donorweken en meerdere "Nederland-zegt-Ja campagnes" de Nederlanders hebben opgeroepen om zich te registreren. Bij deze registratiegraad gaat het overigens om zowel ja als nee registraties. Het totaal aantal Nederlanders dat daadwerkelijk als (potentiële) donor staat geregistreerd schommelt al jaren net boven de 20 procent van de bevolking.

© Nationale Zorggids