Normal_e-sigaret

Uit een studie van onderzoeker en cardioloog Dr. Konstantinos Farsalinos blijkt  dat wetenschappers vaak een gebrek aan inzicht ten toon spreiden inzake de werking van e-sigaretten, terwijl ze ook geen idee hebben hoe deze door de consument worden gebruikt. Dit meldt Elektronische Sigaretten Bond Nederland.

Farsalinos, onder meer verbonden aan de universiteit van Leuven, toont met zijn onderzoek aan dat bij gebruik van hogere voltage batterijen slechts een minimale hoeveelheid aldehyde uit de verdamper van de e-sigaret vrijkomt. Het gemeten niveau ligt ver beneden de kankerverwekkende emissies die vrijkomen tijdens het roken van traditionele sigaretten. 

Farsalinos waarschuwt met zijn publicatie voor wetenschappers die een (te) beperkt inzicht hebben binnen dit vakgebied: "U heeft vast en zeker hun onderzoeksrapporten gelezen, vergezeld van enorme mediacampagnes. Hierin staat dat e-sigaretten een veel hogere uitstoot van kankerverwekkende aldehyde hebben dan traditionele sigaretten". Deze uitkomsten zouden echter onjuist zijn omdat dit het gevolg is van langdurige oververhitting van de e-sigaret. Wanneer de e-sigaret oververhit raakt dan stelt de gebruiker dit onmiddellijk vast. Een oververhitte elektronische sigaret produceert een dusdanig penetrante smaak dat de gebruiker het uit zijn hoofd laat om verder te dampen, aldus Farsalinos.

In maart 2015 publiceerde het RIVM een dergelijk deels onjuist rapport volgens de brancheorganisatie. De uitkomst van dit RIVM-rapport zorgde voor felle discussies onder voor- en tegenstanders van de e-sigaret. Zowel de brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland als de consumentenorganisatie Acvoda hebben kritiek geuit over de wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd. Ook in dit geval bleek een onrealistische testopstelling te zijn gebruikt door het RIVM waardoor langdurige "dryhits" onoverkomelijk waren, volgens de brancheorganisatie.

© Nationale Zorggids