Normal_boom5

Op 28 november organiseren Stichting Nationale Boomfeestdag, Staatsbosbeheer en KWF Kankerbestrijding de laatste ‘Bomen voor het leven’-dag in het Koningin Wilhelminabos te Dronten. Na 15 jaar en ruim 25.000 geplante Gedenkbomen, ter nagedachtenis aan dierbaren die overleden zijn aan kanker, worden deze dag de laatste 500 Gedenkbomen geplant ter vervolmaking van dit, wereldwijd uniek in zijn soort, Gedenkbos. Ruim 25.000 namen op glaspanelen, die staan op de speciaal hiervoor ontworpen Gedenkplek in het bos, herinneren aan deze dierbare overledenen. Dit meldt de Stichting Nationale Boomfeestdag. 

Nabestaanden van overleden kankerpatiënten kunnen, naast het planten van een Gedenkboom, op glaspanelen op de Gedenkplek in het bos de namen van hun dierbaren laten aanbrengen. Elke naam is een klein monument voor een dierbaar persoon, die aan kanker is overleden: namen die de herinnering aan dierbaren levend houden. Tijdens de ‘Bomen voor het leven’-dag, die al 15 jaar op de laatste zaterdag van november wordt gehouden, worden de op de glaspanelen gegraveerde namen van dat jaar onthuld tijdens een speciale ceremonie in aanwezigheid van duizenden nabestaanden. Aansluitend worden de Gedenkbomen geplant op een vooraf bepaalde locatie in het bos.

Het Gedenkbos is zo uniek dat de initiatiefneemster van het bos, Stichting Nationale Boomfeestdag, er in 2007 een internationale prijs voor kreeg: de International Funeral Award. Volgens het juryrapport leverde de Stichting met dit initiatief "een belangrijke én vernieuwende bijdrage aan rouwverwerking en herdenking van overleden dierbaren."

© Nationale Zorggids