Normal_melk6

In gekweekte darmcellen is aangetoond dat het ziekmakende vermogen van de Campylobacterbacterie sterk wordt geremd door gepasteuriseerde melk en babyvoeding. Nog niet eerder is aangetoond dat gepasteuriseerde melk, melk die kort is verhit, effect heeft op de werking van Campylobacter. Dit schrijft dr. Rogier Louwen in het medisch vakblad European Journal of microbiology and immunology, meldt het Erasmus MC. 

De groep van dr. Louwen, onderzoeker aan de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC, onderzocht in samenwerking met zuivelproducent FrieslandCampina of het pasteurisatieproces van melk van invloed zou kunnen zijn op het ziekmakende vermogen van Campylobacter als deze bacterie met deze gepasteuriseerde melksoorten in aanraking komt. De onderzoekers kweekten darmcellen en voegden daar verschillende melksoorten en de bacterie aan toe. Zo ontdekten ze dat gepasteuriseerde- en babymelk in staat waren om het ziekmakende vermogen van deze bacterie sterk te remmen.

Vervolgonderzoek moet nu uitwijzen wat er in deze melk producten zit, dat deze remming veroorzaakt en of dat deze compounds ook andere bacteriën, zoals bijvoorbeeld Salmonella, Vibrio cholera en E. coli kunnen remmen in hun ziekmakende vermogen.

© Nationale Zorggids