Normal_daling_geld_minder

Het lijkt een kwestie van tijd voordat er Nederlandse ziekenhuizen failliet gaan. Liefst achttien ziekenhuizen verkeren in financieel zwaar weer. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van accountantskantoor BDO naar de financiële positie van ziekenhuizen. Een eventueel faillissement heeft grote gevolgen voor de patiënten. Dat meldt RTL Nieuws. 

Een van de ziekenhuizen met problemen is het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes. “We hebben over 2014 een verlies gemaakt van negen miljoen euro. Als we niets doen dan gaan we failliet”, zegt bestuurder Claudia Brandenburg. Een ramp voor patiënten, want het dichtstbijzijnde alternatief is meer dan dertig kilometer verderop gevestigd.

Brandenburg: “In geval van spoed kunnen we in dat geval in Zeeland niet meer voldoen aan de richtlijnen dat je binnen 45 minuten op een ziekenhuislocatie moet kunnen zijn.” Naast het Admiraal de Ruyterziekenhuis verkeren onder andere Sasenburgh Groep (Hardenberg), Groene Hart Ziekenhuis (Gouda) en het Meander Medisch Centrum (Amersfoort) in de problemen.

In 2013 ging het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse al failliet. Een jaar later overkwam dat De Sionsberg in Dokkum. Deze ziekenhuizen gingen in sterk uitgeklede vorm verder. 

© Nationale Zorggids