Normal_5470

DEN BOSCH - De afdeling Intensive Care van het Jeroen Bosch Ziekenhuis start deze week met een Nazorgpoli. Een opname op de Intensive Care is namelijk zo'n ingrijpende ervaring, dat veel patiënten na ontslag last krijgen van lichamelijke, maar vooral ook psychische klachten.

Op de Nazorgpoli wordt met de patiënt besproken of er problemen zijn en welke nazorg er eventueel nodig is.

Nazorgverpleegkundige
De patiënt heeft op de Nazorgpoli een gesprek met een speciaal opgeleide nazorgverpleegkundige. Het betreft in principe een eenmalige afspraak, ongeveer drie maanden na ontslag uit het ziekenhuis. Eventuele vragen en verwerkingsproblemen die leven bij de patiënt (die te maken hebben met de opname op de Intensive Care) worden besproken.

Als het wenselijk is worden vervolgens andere hulpverleners ingeschakeld, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en/of geestelijk verzorgende.

Onvolledige herinneringen
Patiënten op de Intensive Care worden veelal in slaap gehouden. Zij kunnen zich later vaak weinig meer herinneren van hun opname en allerlei vragen hebben over deze periode. Door de ingrijpende ervaring en onvolledige herinneringen kunnen er problemen ontstaan zoals slaapstoornissen, angst, hallucinaties, onrust, woede en somberheid.

© Nationale Zorggids