Normal_7992

AMSTERDAM (ANP) - De psychiater die een begin dit jaar overleden patiënt behandelde moet per direct al zijn werkzaamheden staken.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateerde dat de hoge doseringen medicatie die bij de patiënt zijn aangetroffen, waarschijnlijk met zijn dood te maken hebben. De psychiater, S. Boerboom uit Amsterdam, behandelde cliënten van de begin deze maand per direct gesloten Stichting Pyxis.

De IGZ vermoedt dat Boerboom schade heeft veroorzaakt bij zijn patiënten door de manier waarop hij medicijnen voorschreef. Patiënten zijn daardoor niet veilig bij de psychiater, vindt de inspectie.

Boerboom mag niemand behandelen tot de tuchtrechter uitspraak heeft gedaan over de spoedtuchtklacht die de inspectie tegen hem gaat indienen. Na een controle concludeerde de IGZ dat Boerboom hoge doseringen en grote hoeveelheden geneesmiddelen voorschreef, veelal in risicovolle combinaties.

Ook volgde hij relevante richtlijnen niet systematisch. Daarnaast was er sprake van onvoldoende psychiatrisch onderzoek en diagnostiek, waardoor de indicatie voor medicatie onvoldoende was onderbouwd.