Normal_10408

DEN HAAG (Novum) - Van plannen om de zorg beter en goedkoper te maken komt weinig terecht als medisch specialisten nog verder op hun inkomen worden gekort. Daarmee dreigt voorzitter Frank de Grave van de Orde van Medisch Specialisten woensdag in een interview met het Financieele Dagblad.

In het nieuwe begrotingsakkoord van de Kunduzpartijen staat dat er een onderzoek komt naar de inkomens van medisch specialisten. De inzet is dat de kosten verder terug moeten worden gedrongen. De Grave noemt een verdere verlaging onbespreekbaar

De overheid steggelt al decennia met de specialisten over de hoogte van hun inkomens. Uiteindelijk werd afgesproken dat de uitgaven aan specialisten vanaf dit jaar in één keer teruggaan van 2,4 miljard euro naar 2 miljard euro per jaar. Daarna mogen de kosten maximaal tweeënhalf procent per jaar stijgen.

Het einde aan de jarenlange onduidelijkheid bracht volgens De Grave rust. Daardoor zou veel vooruitgang zijn geboekt in het doelmatig voorschrijven van medicijnen. Ook het opstellen van kwaliteitsrichtlijnen zou beter gaan.

Dat levert volgens de voorzitter voor de betaalbaarheid van de zorg veel meer geld op omdat zorgverzekeraars op basis van die richtlijnen goede zorg kunnen inkopen. "Maar ik merk dat het lastig wordt de achterban te motiveren daarmee verder te gaan als Den Haag nu toch weer over de inkomens begint."

Dat iedereen moet inleveren, is volgens De Grave geen sterk argument. Hij wijst erop dat nog maar anderhalf jaar geleden is afgesproken de uitgaven aan medisch specialisten met negentien procent omlaag te brengen. "Ik hoor nu bedragen tot zeshonderd miljoen euro die extra kunnen worden weggehaald bij de specialisten. Dat is dertig procent!"

Er is volgens hem geen beroepsgroep waarvan wordt geopperd dat er zo veel vanaf kan. "Zeker niet als er net negentien procent is ingeleverd."