Normal_10428

BERLIJN (Novum/AP) - De advocaat van wijlen oorlogsmisdadiger John Demjanjuk heeft woensdag bij het Beierse openbaar ministerie een klacht ingediend tegen de artsen die Demjanjuk hebben behandeld. Volgens de advocaat, Ulrich Busch, heeft pijnmedicatie die Demjanjuk kreeg toegediend terwijl hij in afwachting was van zijn beroepszaak geleid tot zijn dood.

Busch heeft de openbaar aanklagers in Rosenheim gevraagd een onderzoek in te stellen naar vijf artsen en een verpleegkundige. Volgens Busch heeft hun handelen tot Demjanjuks dood geleid. Volgens openbaar aanklager Jürgen Branz is het openbaar ministerie verplicht dergelijke beweringen te onderzoeken om te bepalen of er een rechtszaak wordt geopend.

Demjanjuk, die leed aan een nierkwaal, bloedarmoede en andere aandoeninghen, overleed op 17 maart op 91-jarige leeftijd. Hij werd in mei 2011 door een rechtbank in München veroordeeld voor 28.060 gevallen van moord. Hij pleegde deze toen hij bewaker was in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor. Demjanjuk heeft altijd ontkend bewaker te zijn geweest en ging tegen zijn veroordeling in beroep.