arts, ziekenhuis, fouten

DEN HAAG (Novum) - Artsen die in de fout zijn gegaan, moeten sneller een beroepsverbod kunnen krijgen. Dat wil minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) regelen, schrijft zij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu kunnen artsen alleen uit hun beroep worden gezet als zij zich schuldig hebben gemaakt aan zware delicten, zoals levens- en zedendelicten en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Schippers wil het aantal delicten uitbreiden en gaat daarover in overleg met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Begin vorig jaar kondigde Schippers al aan dat zij wil dat artsen tegen wie een ernstige verdenking bestaat, meteen een beroepsverbod kunnen krijgen. Dit voorjaar komt ze met een uitgewerkt voorstel.

Schippers wil ziekenhuizen verplichten zich te informeren over hoe artsen in het verleden bij andere instellingen hebben gefunctioneerd. Verder mogen ziekenhuizen alleen artsen aannemen als die beschikken over een verklaring van goed gedrag.

Aanleiding voor de brief van Schippers is de zaak rond de neuroloog Ernst Jansen Steur, die in Nederland niet meer mocht werken maar in Duitsland toch aan de slag bleek te zijn.