Normal_tweede_kamer_debat_politiek

DEN HAAG (Novum) - De oppositiepartijen in de Tweede Kamer verwijten het kabinet-Rutte 2 onduidelijk te zijn over een miljard euro aan bezuinigingen die nog invulling moeten krijgen nu de nullijn voor de zorg van tafel is. De partijen hopen dat kabinet de komende maanden in de Kamer draagvlak zoekt voor die invulling.

De Tweede Kamer spreekt donderdag met het kabinet over de conceptbegroting die voor 1 mei ter beoordeling naar Brussel wordt gestuurd. Het kabinet geeft hierin aan nog dekking te zoeken voor een miljard euro aan bezuinigingen, die mogelijk moeten worden genomen als de economische groei in het najaar blijkt tegen te vallen.

Carola Schouten van de ChristenUnie hekelt het 'boven de markt hangen' van de extra bezuinigingen. Eddy van Hijum (CDA) spreekt over 'een donderwolk die boven de samenleving hangt'. "Zolang bedrijven en consumenten onzeker zijn, herstellen de uitgaven niet."

Schouten roept op om draagvlak te zoeken voor de maatregelen. Haar partij is bereid 'te flirten' met het kabinet, maar dient wel wensen in, met name rond het kindbudget. Van Hijum vraagt zich net als D66'er Wouter Koolmees af hoeveel onderhandelingsruimte er is.

De PvdA gaf eerder tijdens het debat aan zelf nog geen invulling te hebben voor de miljard aan bezuinigingen. Mark Habers van regeringspartij VVD roept het kabinet op zo snel mogelijk met een dekking te komen voor dat miljard.

Habers benadrukte dat zijn partij openstaat voor onderhandelingen met de oppositiepartijen om hieraan invulling te geven. RTL meldde woensdagavond nog op basis van anonieme VVD-fractieleden dat de VVD 'klaar was met compromissen sluiten' met de oppositie.