HBO Raad logo

UTRECHT - De 'Verkenningscommissie hbo gezondheidszorg', die in opdracht van de HBO Raad aanbevelingen heeft gedaan, zou graag zien dat het curriculum van de hbo-opleiding Verpleegkunde meer kennis en vaardigheden moet bevatten over preventie en leefstijl en tevens meer kennis over ouderenzorg en techniek. Dat meldt Nursing.nl.

Deze aanscherping is nodig vanwege de toenemende vergrijzing die momenteel de zorgvraag opschroeft. "Aandacht voor communicatieve vaardigheden over de relatie met de patiënt en in relatie tot collega’s van andere disciplines. En meer kennis en vaardigheden over preventie en leefstijl en kennis over ouderenzorg, techniek en ondernemerschap zijn noodzakelijk", stelt de commissie.

Hogescholen zouden tevens meer leer-werkplaatsen moeten bieden en zich in moeten zetten voor de vorming van learning communities. Daarnaast zouden er meer docenten moeten komen die beschikken over actuele kennis over en ervaring met de beroepsgroep, zoals docenten die nog werkzaam zijn als verpleegkundige. 

Beroepsvereniging V&VN kan zich goed vinden in het rapport. Zij hopen ook dat er meer aandacht komt voor de ouderenzorg. Dit kan volgens de vereniging door deze zorg als eigen vak aan te bieden en leeftijdsspecifieke inhoud ook in andere vakken plaats te geven.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem