Normal_anesthesie_personeel_ziekenhuis

(Novum) - In de zorg is de werkgelegenheid het afgelopen jaar sterker gekrompen dan in welke andere branche dan ook. Het aantal banen in de sector lag eind tweede kwartaal 35 duizend lager dan een jaar eerder, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De flinke banenkrimp heeft echter te maken met de omvang van de zorgsector, die een van de grootste branches in Nederland is. In relatieve zin nam de werkgelegenheid bij zorginstellingen namelijk met iets minder dan drie procent af. Hoewel in sommige andere branches minder banen verdwenen, is de krimp daar in verhouding groter.

Zo daalde het aantal banen in de bouwsector met bijna 6,5 procent, terwijl de financiële sector de werkgelegenheid met een kleine 4,5 procent zag teruglopen. Teruggerekend naar aantallen gaat het daarbij om een krimp van respectievelijk 21 duizend en elfduizend banen, zo stelt het CBS.

In totaal verdwenen er in Nederland het afgelopen jaar tachtigduizend banen. Dat is ongeveer een procent van de totale werkgelegenheid. Alleen in de zakelijke dienstverlening - zoals bij accountants en advocaten - en de ict groeide het aantal banen.