Normal_device_for_spirometry_or_body_plethysmography_02

Een simpele ademtest kan aantonen of iemand longkanker heeft. Dit beweert een team van Italiaanse onderzoekers. Longkankerpatiënten hebben een hogere ademtemperatuur dan gezonde personen, zo verdedigden de onderzoekers op het internationale congres van de European Respiratory Society gehouden op 8 september. Dit meldt de New Scientist.nl.

De Italiaanse wetenschappers onderzochten 82 personen. Er werden röntgenfoto's gemaakt van alle deelnemers en als er aanwijzingen waren dat iemand longkanker zou kunnen hebben werd er een diagnostisch onderzoek uitgevoerd. 40 patiënten hadden longkanker. De andere 42 waren gezond. Van alle mensen werd de ademtemperatuur opgenomen. Daaruit bleek dat de patiënten die longkanker hadden en iets hogere ademtemperatuur hadden dan de gezonde mensen. Dit houdt in dat als er een betrouwbare ademtest ontwikkeld zou worden, artsen de ziekte in de toekomst wellicht vast kunnen stellen door de ademtemperatuur op te nemen. De onderzoekers stellen daarnaast dat de hoogte van de temperatuur afhankelijk is van het ontwikkelingsstadium van de kanker; de temperatuur stijgt naarmate de kanker verder ontwikkeld is. Ook nam de ademtemperatuur toe met elk jaar dat een patiënt meer rookte. 
 
'Onze vondst kan de manier veranderen waarop we de diagnose voor longkanker stellen’, aldus onderzoeksleider Giovanna Elisiana Carpagnano. ‘Als we de ademtest kunnen verfijnen, kunnen we het diagnostische proces verbeteren door patiënten een stressvrije en simpele test aan te bieden, die daarnaast ook nog eens goedkoper is.’
 
© Nationale Zorggids