Logo_knmg_logo

Er moet meer aandacht komen voor de kwaliteit van het leven in de laatste levensfase van patiënten. Artsen hebben in die fase van het leven van een patiënt moeite om een behandeling niet uit te voeren en de ziekte te ‘accepteren’. Dat is één van de conclusies van het rapport dat donderdag is gepresenteerd door een groep artsen, patiënten en verpleegkundigen onder leiding van artsenfederatie KNMG. Dat meldt De Volkskrant. 

Volgens het rapport ‘Passende zorg in de laatste levensfase’, vinden veel artsen dat kankerpatiënten en kwetsbare ouderen vaak langer worden behandeld dan nodig en wenselijk is. De keuze die de arts maakt is meer gericht op overleven dan op de kwaliteit van het leven. De KNMG wil voorkomen dat mensen belastende behandelingen ondergaan, die tevens weinig goed doen voor de genezing, en zich daardoor slechter voelen.

Volgens het rapport is er een aantal redenen die verklaren waarom artsen kiezen voor de behandeling. ‘Niet opgeven’ is bijvoorbeeld de basishouding in de samenleving. Acceptatie en overgave aan de ziekte is niet gewoon, doorvechten wel. Daarnaast spreekt het rapport over de ‘behandelstand’ van artsen, want ‘doen’ is beter dan ‘laten’. Ook zijn opleidingen van artsen gericht op behandelen.

Een andere reden is dat praten over het levenseinde niet gewoon is. Vanuit de patiënt is het niet gebruikelijk om met de arts de laatste wensen te bespreken. Medici hebben moeite met emoties als onmacht, teleurstelling en angst, want zij hebben nooit geleerd hoe daarmee om te gaan. Daar komt bij dat praten over de naderende dood meer tijd kost dan het aanbieden van een behandeling.

© Nationale Zorggids