Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Weduwe Anneke Tromp, huisartsenpraktijk Tuitjenhorn en advocaat Jaap Sijmons vinden de schorsing die de Inspectie voor de Gezondheidszorg op 2 oktober 2013 oplegde aan huisarts Nico Tromp onrechtmatig. Zij legden hun argumenten gisteren op tafel tijdens een urenlange zitting bij de bestuursrechter in Alkmaar. Dat meldt de NOS. 

Tromp diende in de zomer van 2013 een terminaal zieke patiënt 1000 milligram morfine toe, veel meer dan toegestaan. De behandeling was volgens de arts bedoeld als pijnbestrijding, maar de patiënt overleed binnen een half uur. Het Openbaar Ministerie begon vervolgens een strafzaak. Kort daarna pleegde de arts zelfmoord.

Volgens advocaat Jaap Sijmons diende de schorsing van IGZ geen enkel doel en was dus disproportioneel. Tromp had zich namelijk kort na de doorzoeking van zijn woning en praktijk ziek gemeld. De huisartsenpraktijk had de personele bezetting opgelost doordat een andere huisarts meer ging werken, bovendien was er een waarnemer gezocht. De patiënten waren hierover geïnformeerd. De publicatie van de maatregel van IGZ tegen de huisarts was daarom niet nodig, aldus Sijmons.

“De Inspectie wist dat mijn man niet werkte”, zei weduwe Anneke Tromp tijdens de zitting. “Ik had contact met de inspecteur. Ik heb hem begin september gezegd dat mijn man maanden afwezig zou zijn. Toen vroeg hij hoe de IGZ er zeker van kon zijn dat hij echt niet zou gaan werken. Ik heb gezegd dat ik hem zou bellen als mijn man weer aan het werk wilde. Ik vertrouwde erop dat dat genoeg was.”

Tijdens de zitting ging het verder over de hoeveelheid morfine die is toegediend. Volgens Sijmons wordt de hoeveelheid die Tromp toediende, 1000 milligram, wel vaker toegediend. De IGZ erkent dat er soms hoge doseringen morfine wordt gegevens, maar volgens advocate Van der Mersch gaat het dan om doseringen per dag, en niet in één keer. Daarnaast werd er ook 350 milligram van het slaapmiddel dormicum toegediend. 

© Nationale Zorggids