Vlag van Nepal

(Novum) - Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers van de verwoestende aardbeving. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Naties. Er is ook een Nederlands team naar Nepal afgereisd. Zij hebben onder meer gezocht naar overlevenden bij een ingestorte school. Zij hebben geen overlevenden gevonden. 

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) lichte dinsdag de Tweede Kamer in, waar D66 hem bij afwezigheid van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vragen stelde over de hulp in Nepal. Kamp verwacht dat de VN de coördinatie over de 'search en rescue' weer snel overneemt, maar tot die tijd doet Nederland dat.

Een Nederlands hulpteam, USAR, dat uit 62 mensen bestaat, ging maandag direct na aankomst in de Nepalese hoofdstad Kathmandu aan de slag. Op verschillende plaatsen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu werd gezocht naar overlevenden. Die werden niet gevonden. De teamleden vonden alleen dodelijke slachtoffers. Verder heeft het team voedselpakketten, water en dekens aan tweehonderd ontheemden uitgedeeld. 

Dinsdag zijn ook reclamespotjes voor de inzamelingsactie voor Nepal de lucht in gegaan. Via giro 555 wordt geld ingezameld voor noodhulp aan het Aziatische land. Binnen een dag werd bijna 580.000 euro opgehaald. De Samenwerkende Hulporganisaties zamelen het geld niet alleen in voor noodhulp, maar ook voor wederopbouw. Nepal is een arm land. De hulporganisaties zeggen zich vooral zorgen te maken over het uitbreken van ziektes, als gevolg van de schade aan de watervoorziening en gebrek aan sanitaire voorzieningen. Het gironummer 555 bestaat sinds de invoering van IBAN niet meer. Het is nu NL08 INGB 0000 0005 55.