Normal_euro_geld_betalen_consument
De gemeente Arnhem heeft besloten dat zij het persoonsgebonden budget voor gaat schieten aan zzp'ers die in nood verkeren doordat zij nog geen geld van de Sociale Verzekeringsbank hebben ontvangen. Het is de derde keer dat de gemeente te hulp schiet, sinds de invoering van de stelselwijziging per 1 januari. Dit meldt Gemeente.nu. 
 
Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de grotere administratieve druk die ontstond echter niet aan en het gevolg was dat declaraties in veel gevallen niet uitbetaald werden. Hierdoor kan het zijn dat zzp'ers die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de betaling in nood verkeren. De gemeente Arnhem gaat deze mensen voorschieten, zo heeft het college besloten. 
 
De gemeente Arnhem heeft aan het begin van het jaar ook al een noodregeling ingevoerd. Er werd toen gezorgd dat inwoners niet zonder zorg kwamen te zitten. Zorgverleners dreigden toen dat ze geen zorg meer zouden leveren omdat ze niet uitbetaald kregen. "Door bemiddeling vanuit het stadhuis of vanuit de wijkteams kwam het uiteindelijk toch goed en betaalde de SVB toch uit," vertelt een woordvoerder. Ook heeft de gemeente al 200 thuishulpen geld voorgeschoten. Deze thuishulpen moesten twee maanden op hun geld wachten, ook door problemen bij de SVB. Volgens de woordvoerder van de gemeente is de betaling aan de 200 mensen inmiddels redelijk goed op gang gekomen. 
 
Nadat de problemen bij de thuishulpen onder de aandacht van de gemeente waren gekomen, is er navraag gedaan of nog meer mensen in de problemen zaten. "Toen is besloten om zzp’ers die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de betaling en dus echt bijna geen brood meer kunnen kopen of de huur niet meer kunnen betalen te ondersteunen. Het gaat om mensen die echt problemen ondervinden. Die kunnen zich bij de gemeente melden,” aldus de woordvoerder. Het gaat om mensen die daarbij geen neveninkomsten hebben en geen partner hebben die wel inkomen heeft. De gemeente weet niet om hoeveel zzp'ers het precies gaat. 
 
© Nationale Zorggids