Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

BEUNINGEN - De gemeenten Druten, Beuningen, Wijchen, Nijmegen, Heumen, Groesbeek, Ubbergen, Millingen en Mook en Middelaar zouden graag meer vrijheid hebben in hun keuze voor zorgaanbieders. Momenteel zitten zij namelijk nog teveel vast aan eerdere afspraken die door de Rijksoverheid zijn gemaakt. Dat meldt de Gelderlander.

De gemeenten vinden het daarbij ook niet eerlijk dat ze minder geld krijgen voor de aanpak van de AWBZ en jeugdzorg. De verantwoordelijkheid van deze zorg, waaronder ouderen- en gehandicaptenzorg, ligt nu bij de overheid, maar zal vanaf 2014 door de gemeenten worden overgenomen. "Zoals we de wet lezen, moeten we bij wijze van spreken nog 80 procent van de zorg betalen met 75 procent van het geld dat beschikbaar komt", aldus wethouder Geert Hendriks van Beuningen.

De kritiek maakt deel uit van een gezamenlijk masterplan van de gemeenten, dat aan zorgprofessionals zal worden aangeboden. Op die manier hopen de gemeenten de conceptversie te verbeteren door mensen met verstand van zaken. 

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem