Normal_image001__11_

Bij Social Return on Investment is het doel eigenlijk om meer banen te creëren voor mensen die het lastig vinden om werk te vinden. Dit zijn vaak mensen zoals herintreders, mensen met een Wajong-uitkering, langdurig werklozen, maar ook ouderen boven de 50 en leerlingen van beroepsopleidende leerwegen. Als een organisatie een opdracht uitzet, kunnen ze eisen dat het bedrijf dat de opdracht wint, een deel van het geld (meestal 5%) besteedt aan het helpen van deze groepen. Dit kan door ze direct in te zetten op het project, maar ook door bijvoorbeeld spullen te kopen van sociale werkplaatsen of trainingen te bieden die de kans op werk vergroten. Lumeco vertelt er hier meer over.

Verschillende vormen van social return

Er zijn veel goede manieren om iets terug te doen voor de maatschappij met social return. Een hele effectieve aanpak is banen regelen voor mensen die het moeilijk hebben om werk te vinden, zoals langdurig werklozen, mensen met een beperking, jongeren zonder werkervaring en ex-gedetineerden. Het is ook belangrijk om samen te werken met bedrijven die sociaal bezig zijn en om leer- en stageplekken aan te bieden aan mensen die hun vaardigheden willen verbeteren. Geld steken in projecten voor de buurt, bijdragen aan sociale fondsen en zorgen voor goede opleidingen en ontwikkelmogelijkheden . Daarnaast moet je kunnen laten zien wat je allemaal bereikt hebt, luisteren naar wat anderen een goede aanpak vinden en altijd blijven zoeken naar nieuwe manieren om sociaal ondernemerschap en samenwerkingen tussen bedrijven en overheid te verbeteren.

Verplichtingen bij aanbestedingen

Een aanbesteding is eigenlijk een manier voor vooral overheidsinstellingen om bedrijven te zoeken die een project willen uitvoeren of spullen en diensten willen leveren. Het is ook bekend als een tender. Het idee is dat door deze manier van doen alles eerlijk en open gaat, zodat iedereen een gelijke kans heeft om een klus te krijgen. En het zorgt ervoor dat het geld van de belastingbetaler goed en slim wordt uitgegeven. Bedrijven of overheidsinstellingen kunnen dus eisen dat een stukje van het budget of de loonkosten gaat naar activiteiten die goed zijn voor de samenleving, zoals social return. Wat ze precies verwachten, kan verschillen en wordt meestal beschreven in de documenten van de opdracht. Een voorbeeld hiervan is Lumeco. Zij zijn Lumeco PSO gecertificeerd en daarmee koploper in het creëren van werkgelegenheid.

Voordelen voor bedrijven

Hoewel sommige bedrijven misschien denken dat social return extra moeite kost, heeft het ook veel voordelen. Het is een kans om te laten zien dat je bedrijf maatschappelijk betrokken is en dat is natuurlijk heel goed voor je imago. De samenwerking met sociale bedrijven kan mensen die het moeilijk hebben kansen geven en dit kan weer leiden tot nieuwe ideeën en kansen voor je bedrijf.

Impact meten en rapporteren

Het is natuurlijk goed om te laten zien wat je met social return hebt bereikt. Bedrijven moeten kunnen bewijzen hoeveel banen ze hebben gecreëerd, hoeveel ze hebben geïnvesteerd in trainingen en projecten voor de gemeenschap en wat ze daar uiteindelijk mee hebben bereikt. Bedrijven moeten echt open en eerlijk zijn over deze dingen om te kunnen zien hoe goed social return werkt en hoe het nog beter kan.