Normal_pexels-cottonbro-4101143

Het vinden van de optimale balans tussen werk en privé is een behoorlijk uitdaging. Helemaal nu steeds meer mensen flexibel of zelfstandig werken. Tegelijkertijd biedt die ontwikkeling mogelijkheden om zelf de controle te nemen. In dit artikel bespreken we hoe je de balans vindt tussen werk en privé in de moderne maatschappij. Want dat is essentieel om stress te voorkomen en uiteindelijk gelukkig en gezond te leven.

Zorgen voor je mentale gezondheid

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor mentale gezondheid. Nog niet zo lang geleden was het taboe om te spreken over stress en burn-outs. Terwijl mentale problemen net zo erg kunnen zijn als lichamelijke. Laat je dus niks wijsmaken door je werkgever of je omgeving. Want een goede balans tussen werk en privé is essentieel voor je gezondheid.

Stel zelf prioriteiten

Iedereen doet het liefst alleen waar hij of zij zin in heeft. Dat is lang niet altijd werken, terwijl dat natuurlijk ook belangrijk is om in het levensonderhoud te voorzien. De ideale balans tussen werk en privé is voor iedereen anders. Laat je dus niet te veel leiden door anderen en bepaal voor jezelf wat je nodig hebt. Sommigen vinden het geen probleem om meer dan 50 uur in de week te werken en zijn alsnog erg gelukkig. Terwijl een volle werkweek voor 40 uur voor anderen al erg stressvol is. Misschien ben jij iemand die veel contact met vrienden en familie nodig hebt. Of geniet er juist van om avonden alleen en in rust door te brengen. Gebruik de tijd en energie die je hebt voor de dingen die jij zelf belangrijk vindt.

Nee leren zeggen voor een betere balans

Ben jij iemand die anderen altijd probeert te helpen? Dan is de kans groot dat je te weinig tijd overhoudt om vrij te besteden. Neem niet zomaar alle extra taken van je baas of collega’s aan. In sommige gevallen is het helemaal niet erg om jezelf op de eerste plek te zetten. Bovendien: als jij je eigen tijd niet serieus neemt, waarom zou een ander dat dan wel doen?

Maak een planning en hou je eraan

Hoeveel tijd besteed je eigenlijk aan werk en hoeveel aan privé? In een druk leven is dat lastig in kaart te brengen. Als je het idee hebt dat je te weinig tijd voor jezelf overhoudt is het geen gek idee om een planning te maken. Daarna hou je in de gaten of je jezelf eraan houdt. Het wordt vanzelf veel makkelijker om tijd te reserveren voor vrije tijd, waardoor je minder stress ervaart en uiteindelijk ook professioneel beter presteert.

Zorg voor je lichaam en geest

Mentale en fysieke gezondheid lopen door elkaar heen. Goed zorgen voor je lichaam heeft positieve effecten op je psychische gezondheid en omgekeerd. Gezonde voeding en voldoende beweging en slaap zijn daarom cruciaal voor een gelukkig leven. Veel mensen hebben moeite met het stoppen met roken of het bereiken van een gezond lichaamsgewicht. Wees niet huiverig om hulp in te schakelen wanneer dat nodig is. Misschien is intermittent vasten wel iets voor jou of heb je baat bij een personal coach. Maar andere aspecten zijn net zo belangrijk voor een gezond en gelukkig leven. Denk bijvoorbeeld ook aan het nemen van voldoende pauze en het onderhouden van sociaal contact met dierbaren. Daarvoor geldt wederom dat iedereen anders is. Het voornaamste is om vast te stellen wat voor jou het beste werkt.